Fransa Meclisi Filistin'in devlet olarak tanınmasını istedi

Fransa Meclisi Filistin'in devlet olarak tanınmasını istedi

Fransa Meclisi, iktidardaki Sosyalist Parti milletvekillerinin sunduğu, "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısını kabul etti.

 

PARİS

Fransa Meclisi, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekillerinin sunduğu, "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısını kabul etti.

Genel kuruldaki oylamada 339 ‘’evet’’, 151 ‘’hayır’’ oyu çıktı.

Oylamadan önce Sosyalist Parti adına konuşan François Loncle, ‘’Filistin’in devlet olarak tanınmasının, İsrail-Filistin sorununun çözümüne ve bölgede kalıcı barışın sağlanmasına katkı sağlayacağını’’ söyledi.

İngiltere ve İspanya parlamentolarının da Filistin’in tanınması yolunda karar aldığını hatırlatan Loncle, Fransa’nın da bu kararı alarak barış görüşmelerinin başlamasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) adına konuşan Christian Jacob, bu konuda karar vermenin meclisin yetkisinde olmadığını belirterek, girişimin anayasaya aykırı olduğu görüşünü dile getirdi.

Jacob, barış görüşmelerinin sonuçlanmasının ardından Filistin’in tanınmasını istediklerini söyledi. Jacob, meclisin Filistin’i tanıma yolunda alacağı kararın hiçbir hukuki gücü olmadığını belirtti ve bu girişimi ‘’gereksiz’’ gördüklerini söyledi.

Mecliste diğer radikal sol partinin, karar tasarısını desteklediği gözlendi.  

Meclis genel kurulunun bugünkü kararı tavsiye niteliğini taşıyor.

Filistin’i tanıma konusunda bağlayıcı kararın hükümet tarafından alınması gerekiyor.

Tasarıyla ilgili geçen hafta mecliste yapılan oturumda konuşan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın sorumluluklarını yerine getirerek Filistin'in devlet olarak tanıyacağını söylemişti.

Fabius, "Asıl mesele ne zaman ve nasıl olacağıdır. Filistin'in tanınması, anlaşmazlığın nihai çözüme kavuşturulmasına katkı sağlamak için fayda sağlayacaktır" diye konuşmuştu.

Fransa meclisinde Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin kabul edilen karar tasarısının ardından, aynı konuya ilişkin bir başka karar tasarısı 11 Aralık'ta Fransa Senatosu'nda oylanacak.

Avrupa Parlamentosu (AP) da geçen haftaki oturumunda, Filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki tasarıyı görüşmüştü. Tasarının da AP Genel Kurulu aralık ayı oturumlarında oylanması öngörülüyor. 

Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik girişimler son dönemde Avrupa ülkelerinde artış gösterdi. İsveç'in geçen ay Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. 

İspanya'da parlamento, hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda’da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin devletinin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti.

Washington'da da yankı buldu

Fransa Meclisi'nin, Filistin'in devlet olarak tanınmasını hükümetten talep eden karar tasarısını kabul etmesi ABD'nin başkenti Washington'da da yankı buldu.

Filistin'in Washington Temsilciliği, AA'ya yaptığı açıklamada, Fransız meclisinin atmış olduğu bu adımdan memnuniyet duyduklarını belirterek, Avrupa'daki tüm ülkeleri de benzer adımlar atmaya ve Filsitin halkının bir devlete sahip olma hakkını tanımaya çağırdıklarını belirtti.

Konsolos Muhammed Refik, meclisin geçirdiği karar tasarısı doğrultusunda, Fransa hükümetinin de Filistin'in devlet olarak tanınması bağlamında atabileceği her türlü adımdan mutluluk duyacaklarını kaydederken, "Avrupa'daki tüm ülkeleri de bu yolu takip etmeye ve Filistin halkının bir devlete sahip olma hakkını tanımaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Fransa'daki bu son gelişmenin çok önemli olduğunu dile getiren Refik, "Filistin'in bir devlet olarak orada var olduğunu tanıyan ve kabul edenler daha önceleri halklardı, şimdi devlet ve yasama organları olmaya başladı, bu çok önemli. Birçok Avrupa ülkesinin de Fransızlar'ın attığı bu adımı takip etmesini bekliyoruz. Hangi ülkeler olur bilemeyiz ama bazı ülkelerin olacağını düşünüyoruz. Bu, İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecine de yüzde yüz katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Fransa Meclisi, iktidardaki Sosyalist Parti milletvekillerinin sunduğu, "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısını kabul etmişti. Genel kuruldaki oylamada 339 "evet", 151 "hayır" oyu çıkmıştı.

Filistin yönetimi karardan memnun

Filistin yönetimi, Fransa Meclisi'nin "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısını kabul etmesini memnuniyetle karşıladı. 

Filistin Başbakanlığından yapılan açıklamada, Fransa Meclisi'nin "Filistin'in devlet olarak tanınması" karar tasarısının kabulünü "doğru yönde atılmış cesur ve cesaret verici bir adım" olarak nitelendirdi. 

Açıklamada, "Tasarının kabulü, iki devletli çözüm için Filistin ve bölge adına barış sürecinin yanı sıra 1967 sınırlarına tabi, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını destekleyecektir" ifadesine yer verildi. 

 Fransa Meclisi, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekillerinin sunduğu, "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısı bugün kabul etti. Ancak Filistin’i tanıma konusunda bağlayıcı kararın hükümet tarafından alınması gerekiyor.

Ayrıca, Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Fransa Meclisinde gerçekleştirilen oylamanın, Fransız hükümetini Filistin Devleti'ni tanımaya sevk etmesini umduklarını söyledi.

6 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ